Skip to content

Building futures logo

Fletchers Lea Ware Priory High Street Ware

Designing in sustainability

Fletcher’s Lea extends the community and conference facilities at Ware Priory and is a contemporary, low energy, multi-use space for up to 220 people that reflects Ware’s medieval structure of linear burgage plots. The building has been designed to be sensitive to the 14th century Priory building, to complement the scale of the original building without dominating it.

The materials and building forms reflect the local vernacular, and the terraces provide an invitation for activities to move outside during fine weather.

The building form and outside environment obviates the need for artificial cooling. This is achieved by tall volumes in the bar, and the hall being ventilated through the heat activated roof vents. The building has also incorporated the recommendations of the Carbon Trust, including increased thermal insulation and low energy lighting.

 

Project team:

Client - Ware Town Council acting as Trustee of the Priory Charity

Architect - Donald Insall Associates