Skip to content

Building futures logo

Hatfield Police Station and Custody Suite

Design excellence

Commended in the Hertfordshire Design Excellence Award category 2009

The scheme includes a contemporary modern building which links and contrasts with the restored listed1930s art deco buildings. Taking advantage of the open space between the two existing buildings, the architects have designed a unique link that provides the entrance to the station. A new T shaped detainee area and station accommodation was also developed to the rear of the site.

In order to establish a meaningful distinction between the old and new, a sensitive restoration of the existing buildings took place. During this phase the architects worked closely with the local authority conservation and planning officers.

The removal of the poor quality landscaping, restoration of mature trees and the reinstatement of an extensive area of grassland enables the new design to benefit from a mature landscape.

The contemporary building reflects the status of the building as a key public building and meets space standards and requirements set out in the Constabulary’s Public Access and Viability Strategy, as well as aiming for a very good BREEAM rating by incorporating passive ventilation.  


Project team:

Client - Hertfordshire Constabulary

Architect - Vincent and Gorbing Associates