Skip to content

Building futures logo

Energy Efficieny Refurbishment, Grosvenor House, Luton


Introduction

This regeneration project involved the refurbishment and retrofit of a 1980s four storey office building in the centre of Luton to provide innovative and inspiring office units and conference space for Small to Medium enterprises (SMEs). The project team sought to improve the environmental credentials of the building by improving the carbon footprint of the building and its energy performance. The refurbished building has a provisional modelled BREEAM rating of Very Good.

Description

The refurbishment of Grosvenor House was a commercial and regeneration project undertaken by Integria Strategic Solutions Ltd with the help of funding from the East of England Development Agency, the European Regional Development Fund and Regeneration Services at Luton Borough Council.

The project entailed retrofitting an existing office building, located in the centre of Luton, that had lain empty and in a state of disrepair for five years. In undertaking a comprehensive refurbishment, the building now provides flexible and modern business accommodation for local businesses and start-up enterprises in the form of office space, project desks for start ups and high quality meeting spaces for training and events.

An integral aim of the project was to deliver a building with significant environmental credentials as well as economic benefits. The refurbishment programme focussed upon improving the energy efficiency of the building and reducing its carbon footprint by employing a range of solutions. Tenants now benefit from both flexible and modern business spaces and lower energy costs (via energy inclusive rents) due to the energy savings accrued from the solutions installed in the building.

The refurbishment and retrofit programme was completed in 2010, with the building expected to achieve a BREEAM Very Good rating.

Solutions

BioWall living wall or green wall has been installed on the front elevation of the building using a unique modular hydroponic system for vertically grown plants. The wall provides multiple benefits:

  • additional building insulation and reduced thermal loading 
  • a reduce Urban Heat Island effect in the immediate locality
  • improvements to local air quality 
  • promotes and supports local biodiversity
  • improves the local street scene 
  • provides noise attenuation.

Solar photovoltaics have been installed on the roof of the building providing electricity for the building tenants, with the surplus being sold back to the grid via the Feed in Tariff.

Air source heat pumps have been installed to provide under floor heating and cooling arrangements for office and conference spaces.

Replacement double glazed windows and energy efficient lighting have been installed reducing the energy demand of the building’s occupants.

The installation of water harvesting systems and water efficient appliances and amenities

The use of recycled materials in flooring coverings

The provision of facilities to encourage tenants to cycle to work, including changing rooms and showers.

Further information

www.grosvenorhouse.org
www.integria.org.uk
www.biotecture.uk.com
http://www.integria.org.uk/gh/